Mwah, dat is een kwestie van smaak. Ik vind dat Bon Jovi en Def Leppard zich op een enigszins vergelijkbare manier hebben ontwikkeld als Europe. Europe en Bon Jovi kwamen gelijktijdig op, profileerden zich met wat we later hair metal zijn gaan noemen: poppy klinkende hardrock met meezingbare refreinen, en hadden daar midden jaren tachtig veel succes mee.
BJ leverde naderhand enkele platen af met meer variatie en diepgang (ja hoor, Bon Jovi en diepgang kan best in één zin, ongeacht wat de haters beweren), maar week daarbij wel meer en meer van het hardrock-pad af, terwijl Europe daarop bleef doorborduren. De comeback-albums klonken zwaarder en minder poppy.
Def Leppard bewandelde dat pad eigenlijk omgekeerd: begonnen als een van de meer melodieuze vertegenwoordigers van de NWOBHM vonden ze met name met Hysteria groot Amerikaans succes. Meezingbare hardrock met poppy refreintjes en nog meer nadruk op productionele foefjes (met dank aan John 'Mutt' Lange). Naderhand schoven ze ook meer terug naar 'ouderwetse' hardrock.
Die poppy albums van deze bands dateren allemaal van midden jaren tachtig. Kennelijk was de tijd er rijp voor. Deze plaat voert ook mij terug naar midden jaren tachtig. Tijd geleden dat ik 'm gehoord heb - en de titelsong kan ik eigenlijk niet meer aanhoren wegens teveel suikergoed en te vaak gehoord. Carrie heb ik altijd een zeikerige ballad gevonden, maar Rock the night en Cherokee (de geflopte vierde single) blijven het aanhoren waard. En dat geldt ook voor het merendeel van de songs op dit album, al kun je met wat fantasie staande houden dat het bijna allemaal varianten op eenzelfde formule zijn.
Hoort dus duidelijk bij een bepaalde tijdgeest, dit album. Een tijdgeest met klanken die de meeste muziekliefhebbers anno 2020 niet meer zo waarderen. Want dit heet 'fout' tegenwoordig. Maar ik weet zeker dat er een glimlach op mijn gezicht verschijnt als ik deze nog eens opzet. Moest ik vanavond maar weer eens doen...
