Het Californische The Knack is met hun powerpop de volgende naam in mijn reis door new wave. Vorige station was de sterke derde van
The Kids, die punk verruilden voor toegankelijker maar pittige (power)pop.
Die toegankelijkheid stond centraal bij The Knack, dat destijds weerzin opriep door te claimen dat ze dezelfde sensatie wilden oproepen als indertijd The Beatles deden. Anno 2024 richt ik me vooral op de muziek.
Uiteraard leerde ook ik de groep destijds kennen via
My Sharona. In de Nationale Hitparade reikte het in september 1979 tot
#13, waarbij in de
singleversie het solodeel ontbreekt, waardoor die bijna een minuut korter is. Duidelijk een nummer dat ontstond tijdens het jammen met z'n parallelle drum-, bas- en gitaarlick.
Hierboven gaat het bijna alleen maar over dat nummer, maar ik hoor meer hoogtepuntjes op
Get the Knack. Dragende krachten zijn zanger/gitarist Doug Fieger en sologitarist Berton Averre, die samen de meeste liedjes schreven. Het resulteert meestal in vrolijke, energieke powerpop, waarbij de ritmesectie van bassist Prescott Niles en vooral drummer Bruce Gary de nodige extra opwinding in het spel legt.
Tweede single was
Good Girls Don't met daarin een mondharmonica; in Nederland geflopt maar ik hoorde het op de radio en het nestelde zich in mijn brein.
Andere genietmomenten: opener
Let Me Out met zijn koortjes; het heeft wel iets weg van de Britse Buzzcocks. Dat lukt ook bij
Your Number or Your Name, in
Heartbeat de invloeden van de jaren '60 waar de groep mee koketteerde. Het ernstiger
Siamese Twins (The Monkey and Me) lijkt over een ongenode verslaving te gaan en lekkere gitaarpop met goede melodie en pakkende koortjes in
That's What the Little Girls Do. Zeven van de twaalf nummers, niet slecht toch?
Een groep die baat heeft bij uptempo nummers, scherp vastgelegd door de Australische producer Mike Chapman, in de jaren '70 bekend geworden door zijn Britse glamrockproducties. Niet zo goed als ze claimden te zijn, maar desondanks smakelijk. Al zit er iets in de opmerkingen die hierboven werden gemaakt over de fascinatie met jongedames. Ik houd het er maar op dat de vier van The Knack niet bedoelden wat wij vrezen.
De reis door new wave uit 1979 gaat verder.
Drums and Wires van XTC besprak ik al, net als
The Raven van The Stranglers. En dus land ik bij de rauwe punk van Angelic Upstarts en hun debuut
Teenage Warning.